Slipp Botox med regelbunden träning och bra kost

Kategorier Plastikoperationer

Vi blir alla äldre, oavsett om vi vill eller inte. Och med åldern kommer ålderstecknen, som fysiskt består i att vi blir stelare och får lite sämre kondition. Underhudsfettet minskar och därmed även volymen i ansiktet, samtidigt som huden blir torrare och skörare och vi får rynkor. För många kommer denna utveckling i gång långt tidigare än de hade förväntat sig, vilket kan leda till oro och en önskan om att på något sätt vrida tillbaka tiden, något som än så länge tyvärr är omöjligt.

Låt din hud återhämta sig

Vad man däremot kan göra, och som på sätt och vis kan påminna lite om en tidsmaskin, är att hjälpa huden att revitalisera sig genom att äta bra och, framför allt, att träna regelbundet. Forskning visar att den som rör på sig ordentligt åtminstone tre timmar i veckan, får en hud som påminner om en betydligt yngre människas. Träning verkar stimulerande på cirkulationen i kroppen och huden får mer syre. Då underlättas produktionen av kollagen i huden, ett ämne som hjälper till att hålla huden fuktig. Kroppens eget smörjmedel, om man så vill. Att huden håller sig fuktig och att volymen i ansiktet bibehålls gör också att man inte utvecklar rynkor, som ju annars är ett tydligt ålderstecken.

Att äta rätt

Även kosthållningen har stor inverkan på huden. Mat med mycket socker och snabba kolhydrater skyndar på hudens åldrande och gör den mer känslig för inflammationer. Den som i stället äter mycket fisk, grönsaker, fiberrikt bröd och fullkorn får en betydligt friskare hud, och örter, bär och rött te har antiinflammatoriska egenskaper som är bra för huden. Visst kan du tillåta dig själv att äta lite onyttigt ibland, men lägg in ett extra träningspass i så fall!

När kroppen inte själv kan stoppa rynkorna

Tids nog kommer ju rynkorna ändå, det är inte mycket att göra åt. Men med rätt träning och kost fördröjs processen avsevärt. När huden inte längre förmår att hålla rynkorna borta från ansiktet kan man dock ta hjälp med skönhetsbehandling, om man verkligen vill behålla sitt ungdomliga utseende några år till. Då är behandling med Botox ett bra recept mot rynkor. I Stockholm har skönhetskliniker erbjudit behandling med Botox i flera decennier och det finns idag en stor kunskap och säkerhet hos de allra flesta behandlare i Stockholm. Botox är inte farligt, men vid felbehandling kan det få tråkiga konsekvenser som exempelvis oförmåga att röra på vissa delar av ansiktet. Dessa effekter är dock övergående, precis som de positiva effekterna av Botox.

Botox ger slät hy i ett halvår

Botox injiceras under huden, lokalt på det område man vill påverka. Medlet stänger av nervändarna i det berörda området vilket får muskelsammandragningar att upphöra och huden att slätas ut. Rynkorna försvinner, men de kommer tillbaka efter ungefär sex månader, eftersom all behandling med Botox har en övergående verkan. Går man regelbundet till en skönhetssalong fortsätter man att vara rynkfri, men det är ingen billig lösning. De flesta som provar på Botox använder det några år, men låter sedan huden åldras i en naturlig takt och accepterar att de helt enkelt har blivit gamla.

Träna bör man dock alltid fortsätta med, det förlänger och förgyller livet avsevärt och man blir piggare, gladare och mer harmonisk av att röra på sig, oavsett om man har rynkor i ansiktet eller ej.

Lästips: Botox under graviditet