Ergonomi på jobbet viktigare än vad vi tror

Kategorier Okategoriserade

Sitter du vid datorn nu och läser det här? Då är chansen stor att du har ett skrivbordsarbete som gör att du sitter ganska mycket. Eller så är du någon som arbetar med hälsa och känner redan till vilka skador man kan få av alltför monotona rörelser. De flesta som tränar och motionerar vet hur viktigt det är att röra på sig. Tyvärr är det inte alla som rör på sig eller är medvetna om att de borde göra det.

Stillasittande mycket värre än vad vi tror

Det är först under de senaste månaderna som vi har förstått hur dåligt det är att sitta stilla. Många tänker att det är en vila att sitta stilla, men tänker inte på vilken belastning det är för ryggen att sitta under lång tid. Den behöver stöd för att hålla upprätt kroppen. Även en kropp som ligger stilla skadas. Det är rörelse som är det bästa för kroppen. Därför bör alla som har skrivbordsarbete röra på sig under dagen. En pausgymnastik är det bästa ett kontor skulle kunna göra under arbetsdagen.

Alla som bär och lyfter tungt riskerar skador

Alla yrkesgrupper som bär och lyfter tunga saker riskerar dagligen skador på kroppen. Särskilt byggjobbare lever farligt. Dels ska de bära och lyfta tungt byggmaterial, och samtidigt balansera på höga höjder. Varje år är det någon som omkommer efter arbete på höga höjder. Där är det livsviktigt att få hjälp och stöd av ergonomer som kan ge hjälp så att människor inte behöver skadas eller dö på jobbet. Även yrkesgrupper som sjukvårdare som lyfter patienter, förskolepersonal som lyfter och bör många barn och andra tjänstemän bör få hjälp av ergonomer som ger viktigt stöd för personalen.

Lär dig hur du kan undvika saker som skadar dig

Både monotona rörelser och skarpa lyft, vändningar och tvära rörelser kan skada oss. Då är det viktigt att lära sig hur man kan undvika dem och hur man bör göra, till exempel i stressiga situationer, när man inte hinner tänka efter vad eller hur man gör. Alla som ska lyfta bör använda lift. Det finns gott om knep hur man kan göra för att inte skada kroppen när man lyfter eller bär. Att bära på ryggen är bättra än bära på magen. Hålla vikten nära kroppen istället för lång från kroppen är andra sådana viktiga saker att känna till.

Att se och upptäcka risker för skador innan de har hänt är andra viktiga lärdomar som man kan dra om man får gå en ergonomiutbildning. Läs mer om hur du kan anlita ett företag som kommer och ger ergonomiutbildning på ditt företag.