En blogg om träning, hälsa och skönhet

Kategorier Okategoriserade

Det känns härligt att vara vältränad. När man är i form påverkar det inte bara kroppen utan även själen; tankarna blir lättare och man orkar mer inte bara fysiskt utan också mentalt. Det blir även lättare att koppla av när man behöver det och en vältränad människa sover bättre om nätterna. Dessa fördelar med träning är det allt fler som upptäcker, och intresset för att träna och hålla sig i form växer stadigt i Sverige och har så gjort under en lång tid.

Den här bloggen tar upp många aspekter av träning, hälsa och skönhet, tre saker som på många sätt hör ihop. Träning ger en god hälsa, och skapar även ett välmående inre och yttre hos människor. I vårt samhälle är det alltid ett plus att vara vältränad, att orka med både fysiskt och mentalt. Och det är väl detta som är det starkaste incitamentet för människor att börja träna, att man känner sig svag, trött och inte orkar med alla krav som omgivningen och man själv ställer. En annan starkt vägande orsak är förstås också utseendet, att man är lite överviktig och kanske känner sig oattraktiv.

Det ska vara roligt att träna

En sak som är väldigt viktig innan du sätter igång och tränar för glatta livet är dock detta: för att du ska kunna hålla uppe din träning i det långa loppet är det absolut nödvändigt att du faktiskt tycker det är kul att träna. Att du inte känner dig uttråkad under tiden och att du känner dig glad och avstressad efteråt. Om du inte finner nöje i träningen kommer du aldrig att klara av att fortsätta i det långa loppet, hur envis du än är. Många gör misstaget att hitta en träningsform som de måste tvinga sig till att utföra, och drömmer ständigt om sätt att slippa ifrån. Det kommer till slut att göra att de tränar allt mer sällan och till sist upphör helt och hållet.

Hur hittar man rätt träningsform?

Vilken träning du ska välja beror mycket på vilken typ av människa du är. Trivs du bäst på egen hand eller tycker du om att vara omgiven av människor? Behöver du någon som pushar dig eller gillar du att möta utmaningar själv och övervinna dem? Vissa gillar enformig träning som löpning eller simning medan andra föredrar en mer varierad typ av träning, som crosstraining. Är du osäker är det bara att prova på och försöka hitta det du trivs med och känner att du vill fortsätta med. Men ge inte upp efter bara ett par gånger, vanligtvis kan det ta en åtta till tio träningstillfällen innan det verkligen går upp för en vad träningen går ut på och man har fått in tekniken.

Löpning

Löpning är en av de allra populäraste träningsformerna i Sverige. Det är lätt att förstå varför, man kan göra det precis när det passar och allt som behövs är att man byter om och kliver utanför dörren. Många finner det rogivande och avslappnande att vara ute och springa och det brukar inte ta mer än fem sex träningstillfällen innan den inledande andnöden lagt sig. Om man inte går ut för hårt och ser till att sträcka ut musklerna efter varje träning i början så är man snart så pass stark i knän och leder att det egentligen inte finns någon gräns för hur långt man kan springa.

Ett bra sätt att motivera sig till löpträning om man tycker att det är jobbigt i början är att anmäla sig till ett motionslopp, som det finns hundratals av i Sverige och på i princip varje ort.

Att styrketräna på gym

Att träna på gym är inget för den blyge, eller den som helst inte blir iakttagen när man svettas och anstränger sig. Har man inga problem med det är dock gymmande, eller styrketräning, mycket effektivt, framför allt för att bygga upp styrka i bål, armar och ben. På ett gym rör man sig vanligtvis mellan olika stationer som löpband, roddmaskin, vikter osv. Det är mycket viktigt att du lär dig hur maskinerna fungerar och hur du använder dem på bästa sätt. På de flesta gym finns en träningsinstruktör som kan hjälpa dig att komma igång och hitta en träningsfrekvens och en ordning som passar dig. Gym finns i alla prisklasser och nya gym startas ständigt upp. Antagligen finns det ett bara några kvarter ifrån där du bor.

Friskis & Svettis och annan gruppträning

Att träna tillsammans med andra tycker många är roligt och inspirerande, andra tycker det är hemskt. Återigen är det en fråga om hur du är som person. Friskis & Svettis-gympa har funnits i decennier i Sverige, men de senaste åren har även andra typer av gruppträning dykt upp som Zumba, pilates och annat. Prova på lite olika träningsformer och se vad som passar dig

Vägen till hälsa och skönhet

Här i bloggen hittar du exempel och tips på många andra träningsformer, samt skönhets- och hälsotips som inte bara har med träning att göra utan även till exempel kosthållning. Är du intresserad av hur du kan få både kropp och knopp att må bättre hoppas vi att du kan hitta matnyttig information här. Trevlig läsning!