För- och nackdelar med en distansutbildning

Kategorier Okategoriserade

Vill du gå en PT utbildning på distans? Eller vill du bli webbutvecklare? Oavsett om du bill bli PT eller jobba inom IT, finns en sannolikhet att du kan hitta en passande utbildning på distans. Men hur fungerar egentligen studiesättet? Är det något för alla? Klart är att det finns ett par för- och nackdelar med det. Här tar vi upp både det goda och det mindre goda med distansstudier. 

Fördelar

 • Många kursstarter per år. En del lärosäten erbjuder flera starter per år för sina utbildningar. Det här kan du se om du beställer en pt utbildning på distans till exempel – det finns ofta ganska många startdatum per år att välja mellan. Det här gäller inte alla kurser, men en del av dem.

 • Flexibelt. Plugga när du vill – var du vill. Det här är kanske den allra största fördelen med distansstudier. Du behöver inte vara på en särskild plats vid en särskild tid, stora delar av dygnet. Istället kan du välja att sitta hemma eller på biblioteket exempelvis. Du kan helt enkelt välja plats efter dina behov.

 • Tillgänglighet. Tillgängligheten har ökat markant. Efterfrågan har ökat, och lärosäten i landet har anpassat sig därefter.

 • Priser. En del distanskurser är CSN-berättigade och kräver inga utgifter. Så är dock inte fallet med alla. Ska du gå en pt utbildning på distans, till exempel, så behöver du hitta en kurs som är det. Inom det området varierar det, helt enkelt, som i många andra områden.

 • Vissa lär sig bättre på distans. För en del passar det utmärkt att lära sig på distans. Så kan det till exempel vara om man har svårigheter med språk, om man är väldigt introvert eller om man helt enkelt behöver mer tid att lära sig av andra skäl.


Nackdelar

Givetvis finns det också en baksida av myntet. Här listar vi några av nackdelarna: 

 • Pedagogiken passar inte alla. Om du vill ha personlig uppmärksamhet från din lärare, är det kanske bättre att lära sig plats. Visserligen kan du hålla kontakt genom textmeddelanden och ibland även webbkamera, men en del föredrar att träffa sin lärare på riktigt.

 • Rykte. Även om ryktet börjar förändras, är det svårt att hävda att de mest välrenommerade utbildningarna sker på det här sättet. Hur det ser ut längre fram i tiden återstår att se.

 • Disciplin krävs. Har du väldigt lätt för att skjuta upp saker och ting? I sådana fall kanske en distansutbildning inte är det bästa för dig.
  Det krävs att man har ett visst mått av disciplin.
 • Inget studentliv. För en del kan det här visserligen vara ett plus, men studentlivet är något som många ser fram emot. Det här kan man dock inte räkna med när man pluggar på distans. Förvisso kräver en del distansutbildningar att man träffas fysiskt någon eller ett par gånger per termin. Det är något – men ett riktigt studentliv blir det knappast.