10 olika sätt att minska problem med åderbråck

Kategorier Okategoriserade

Vill du minska dina åderbråck för att du anser det vara fult? Eller för att benen ömmar på dagarna? Det finns olika orsaker bakom att man vill få bort de ”buktande blodormarna på benen” och det finns även rad olika vägar för att lyckas med detta. Bland annat nämndes dessa vägar när Expressens magasin Hälsoliv hade en artikel i ämnet. 

Förebyggande och mildrande – Motion

Åderbråck innebär en sämre blodcirkulation i venerna. Detta på grund av att klaffarna inte kan arbete perfekt och att kärlen vidgas. Överlag får man bättre blodcirkulation vid träning, rörelse och motionsutövning. Som med många sjukdomar handlar det alltså om att äta bra och motionera för att minimera riskerna. Har du fått åderbråck underlättar även symtom genom att rörelse utförs. 

Behandling – Hudlaser

Laserbehandling har blivit allt vanligare och är en skonsam behandling mot åderbråck i jämförelse mot öppen operation. Med lasern bränner man bort ådernät som ligger ytligt. Det är däremot inte alla åderbråck som kan behandlas med laser. 

Behandling – Stripping

Stripping är en operationsbehandling som innebär att ett snitt utförs på benet. Oftast sker det i ljumsken. Härifrån drar man sedan ut åderbråcket. Detta är en operationsform som utförts under mycket lång tid och är väl beprövad. Däremot innebär det en längre konvalenstid samt större ärr. 

Behandling – Laser

Även denna behandling bygger på en operation. Men ingreppet är mycket litet genom att bara ett mycket litet ingrepp sker vid knät. Från detta ingrepp förs laserfiber in och man kan med hjälp av den bränna bort de åderbråck som finns. Fördelen är just kort konvalenstid, mindre ingrepp och mindre ärr. 

Behandling – Radiovågor

Även här går man in via knät via ett mycket litet ingrepp. Radiovågor används sedan för att behandla åderbråcket i venerna. Här finns samma fördelar som med laserbehandling. 

Krämer – Behandlar främst symtom

Det finns olika krämer som marknadsförs med att de ska dämpa synligheten av åderbråck och i vissa fall förbättra blodcirkulationen. Men i artikeln på Expressen påtalas att det inte finns några belägg för att dessa fungerar. Det är därmed inte något som primärt rekommenderas. Då bör exempelvis kompressionsstrumpor ge betydligt bättre resultat. 

Massage – För att skapa bättre blodcirkulation

Att massage förbättrar blodcirkulationen är däremot vetenskapligt fastslaget. Problemet blir att man inte kan gå på massage varje dag för att skapa bättre blodcirkulation. Att däremot massera sina ben själv på dagen är en klar fördel. 

Kompressionsstrumpor – Den vanligaste hjälpen

Det är mycket vanligt att personer som har åderbråck har kompressionsstrumpor. Dess funktion är att med kompression (med olika tryck) på benen underlätta för venerna att transportera blodet upp mot hjärtat. För många räcker detta gott och väl för att få bort de värsta symtomen. Ibland kallas just dessa strumpor för ”första hjälpen mot åderbråck” vilket det även ligger något i. 

Injektion – Behandling

Ännu ett alternativ är välja injektionsbehandling. Lokal bedövningsmedel används varpå ett medel sprutas in i kärlen som gör att de ”skrumpnar”. På detta sätt minskar de från att ha varit utvidgade. Detta är däremot främst vanligt vid ådernät.