Funderar du på att bli ergonom?

Kategorier Okategoriserade

Vet du vad en ergonom är för något, eller vad en sådan arbetar med? Förenklat förklarat så arbetar en ergonom med hur människor arbetar, och hur man kan göra så att man arbetar på rätt sätt så att inte kroppen slits ut i förtid.

En snabb kontroll på internet vad en ergonom tjänar, visar vid handen att de tjänar kring 30.000 kronor per månad. Så vad gäller lönen är det inte så dumt att bli. Så om du funderar på att bli ergonom så är det ingen dum idé.

Så arbetar en ergonom

Kroppen har ju sin speciella anatomi; alltså förutsättning för att utföra olika sysslor. De som arbetar inom en fabrik, kan ha arbetsuppgifter som är ganska så monotona. Man har sett att de som har monotona arbetsuppgifter får otroliga förslitningsskador om man gör om och om igen samma rörelse. Därför har man numera så att arbetarna kan byta arbetsuppgifter med varandra, så att man slipper de montona rörelserna. Den som går en ergonomiutbildning lär sig om hela kroppen och om kroppens ben och muskulatur. Därför kan en ergonom snabbt bedöma om det arbete som man har kan ge förslitningsskador på kroppen och sedan tala om hur man egentligen borde arbeta så att kroppen håller i längden och inte drabbas av smärta och skador.

Så kan arbetsplatsen förändras

Man pratar i sammanhanget om belastningsergonomi, vilket handlar om hur medarbetarna själva kan förändra sin arbetsplats så att man undviker skador och ansträngningar som kan förkorta livet på medarbetarna. När man lyfter, så bör man lära sig lyfta på rätt sätt. Man kan även lära sig hur man ska använda kroppen på sätt som är så skonsamma som möjligt. Till exempel bör man som medarbetar inte lyfta saker, eller människor som är tyngre än 25 kilo. Men om man till exempel arbetar med små barn, som inte väger så mycket som 25 kilo, men där man lyfter barn regelbundet, kan man även här drabbas av förslitningsskador. Så detta med antal kilo, har inte riktigt med de verkliga förslitningsskador som man kan drabbas av.